SUESTRA

= promoot bedrijvigheid in Limburg en EU-regio =

Politiek & Overheid

in het middelpunt van de EU-regio

De provincie Limburg heeft met haar Gouvernement en Gouverneur een bijzondere positie binnen Nederland, afwijkend van de 'reguliere' Provinciale Staten en hun Commissaris van de Koning(in). Het Limburgs provinciehuis ligt in Maastricht, één van Nederlands oudste steden met een bewogen geschiedenis. Op 7 februari 1992 vormde de stad Maastricht het decor voor het "Verdrag van Maastricht", de oprichting van de Europese Unie. Met recht kunnen we onze EU-regio dan ook het hart van Europa noemen!

Vacatures bij Yacht

Vacatures bij EssentEuropese Unie
Europees Parlament


 

Politiek nieuws @ Suestra

Limburg heeft als enige provincie in Nederland een Gouvernement en Gouverneur. Diverse politieke partijen zetelen in Maastricht in het dagelijks bestuur. U kunt de dagelijkse politieke ontwikkelingen op de voet volgen in onderstaande kolom met nieuws van  partijen in onze provincie.

Gemeenten & Provincie @ Suestra

Het bestuur van steden en provincie staan boven de politieke partijen. Actuele mededelingen, aankondigingen en beslissingen worden vandaag de dag ook via tweets door Provincie Limburg, haar gemeenten, en tevens gemeenten van over onze provinciegrenzen door Suestra onder de aandacht gebracht.Onbegrensd Limburg? Ondanks Europese Unie nog veel verschillen.

Met de invoering van de Euro als betaalmiddel vervielen veel valuta's. Daardoor is het eenvoudiger geworden om prijzen te vergelijken en werden de economische verschillen binnen de Europese Unie nog duidelijker zichtbaar. Onbegrensd boodschappen doen heeft voor de consument veel voordelen, maar treft menig middenstander die langs de grensstreek een bedrijf heeft hard. Verschillen in accijns leiden tot grote prijsverschillen. Maar ook op het vlak van wetgeving zijn er nog veel verschillen. De politici in Brussel streven naar het vereenvoudigen van de regels van de aangesloten landen. De belangen zijn echter zeer verschillend. Dus de regels zullen slechts langzaam naar elkaar toe groeien. 

De provinciale politiek in Limburg probeert de landelijke politiek te beïnvloeden om Limburgs unieke positie duidelijk te maken. Want ruim 342 km grens heeft zowel voordelen als nadelen.

Grenzen Limburg

 Katoenen T-Shirt, voorzijde & achterzijde

Promoot Suestra

Binnenkort verkrijgbaar voor 25,- Euro, "Suestra's Finger Print" T-Shirt. Een mooi wit shirt met korte mouwen en opdruk in Suestra's kleuren aan voor- en achterzijde. Heeft u interesse, reserveer alvast via mail. Vermeld uw maat. MEER>

 

Arriva maakt dienst uit in Limburg

Via een aanbesteding in 2015 van de Provincie Limburg is vervoerder ARRIVA sinds 11 december 2016 de komende 15 jaren verantwoordelijk voor het lokaal openbaar vervoer per trein en bus Limburg. De kleuren en de rode leeuw van de Limburgse vlag prijken trots op zowel bussen als op treinstellen, die zelfs met lokale namen gedoopt zijn. 


Politiek en het besluit over de A2 tunnel in Maastricht

In de jaren 70 van de vorige eeuw begon de discussie in zowel de lokale als de landelijke politiek over de aanleg van de A2 tunnel in Maastricht. In 1982 was het besluit genomen over het gewenste tracé. Tien jaar later, in 1992 bleek een M.E.R.-plicht (Milieu Effect Rapportage) van toepassing te zijn, die wederom zo'n 3 jaar vertraging opleverde voor de start van de verdere ontwikkeling. De financiering vormde vervolgens in 1998 de show-stopper voor de lopende procedures nogmaals 6 jaar te vertragen, waarna in 2004 alsnog met de plannen werd begonnen. Pas in 2010 stond vast welk tracé de voorkeur had, waarna het tot eind 2011 duurde voor de goedkeur van de Raad van State bereikt werd. De constructie met 2 tunnelbuizen boven elkaar is uniek in Nederland. In december 2016 is de bouw uiteindelijk klaar voor wat betreft de tunnels en kan het verkeer gebruik maken van de 4 tunnelbuizen met elk 2 rijstroken. In 2017 wordt ook de bovenzijde, de Groene Loper, ingericht en pas in 2026 zal het project volledig worden afgerond. Zo'n vijftig jaar liggen tussen eerste idee, besluitvorming en realisatie van het project. Veel politieke discussies waren nodig en zullen wellicht zelfs nog volgen als de tunnels reeds lang in gebruik zijn. Het doorgaande verkeer van en naar Luik als ook het lokale verkeer van en naar Maastricht is in 10 jaar verdubbeld. MEER

 

Uitzending gemist? Het Maankwartier, een hart voor Heerlen.

De herinrichting van de verpauperde stationsbuurt van Heerlen heeft de politiek in de regio meer dan bezig gehouden. KRO/NCRV verslaggever Aart Zeeman maakte een documentaire over de perikelen rondom het Maankwartier onder de titel "Een hart voor Heerlen". Bekijk de uitzending MEER>


Volg live de bouw van het Maankwartier 


Nature Wonder World... van droom naar politiek debacle

Na ruim 7 jaar met hart en ziel gewerkt te hebben aan het prestigieuze plan om in de Oostelijke Mijnstreek een groot attractiepark te realiseren wordt deze droom uiteindelijk door de lokale politiek onvoldoende ondersteund en dreigen de plannen alsnog in duigen te vallen. Of is er wellicht nog hoop dat de provincie gaat bemiddelen om de regio een sterke impuls te geven?