SUESTRA

= promoot bedrijvigheid in Limburg en EU-regio =

 Carnaval & Oktoberfeest,

meer dan een verkleedpartij 

Carnaval, oorspronkelijk een 3 dagen durend cultureel volksfeest, is uitgegroeid tot een bedrijvigheid die reeds lang voor 11 november mensen aanzet tot het voorbereiden en organiseren van activiteiten. Terwijl men ooit de 'pekskes' geheel zelf maakte en completeerde met een gekocht masker en/of pruik, koopt het merendeel van de feestgangers nu zijn 'kant-en-klaar-kostuum' in één van de vele gespecialiseerde carnavalswinkels, inclusief accessoires en schmink. Was ooit het cafe en de straten in eigen dorp de lokale trekpleister voor alle dorpsgenoten, zo is de moderne carnavalist overal in Limburg en zelfs ver daarbuiten onderweg om het feest te vieren. Van Venlo tot Maastricht, van Keulen tot Hasselt. Ondanks vele activiteiten voor het weekend van carnaval wordt de Boètegewoeëne Boètezitting in de Zoépkoel in Venlo als officiële aftrap beschouwd. 


Limburgs Kampioensjap VastelaovesWages

Onder de naam ‘De Sjónste Vastelaoveswages door ’t Sjmaalste Sjtökske van Nederland’ vindt jaarlijks, een unieke carnavalsoptocht plaats. Een stoet enkel voor grote carnavalswagens welke wedijveren om de titel ‘Sjónste Vastelaoveswage van Limburg’. Het evenement heeft een grensoverschrijdend karakter. En dat is niet opmerkelijk; Susteren maakt immers deel uit van het Smalste Stukje Nederland, het gebied in de gemeente Echt-Susteren van slechts 4,8 kilometer breed. Sponsoren zijn van harte welkom! MEEROktoberfeest, een traditie in wording

In de laatste jaren is eveneens het Oktoberfeest in opkomst, een uit Duitsland overgewaaide fenomeen, maar zeker geen traditie. Eerder een soort tweede carnaval. Het epicentrum ligt in München, waar jaarlijks 16 tot 18 dagen de mensen de Wiesn op gaan om feest te vieren in typisch Tiroolse klederdracht, Lederhosen voor hem en Dirndl voor haar. Zelfs de meest rechtschapen Bayer weet niet echt meer waarom men zich in deze Trachten omkleed, maar doet vanzelfsprekend graag mee! De 'uitgevonden traditie' blijkt te zijn ingevoerd onder Koning Ludwig II, die boerenbruiloften liet organiseren waarbij de genodigde adel zich moest verkleden als boeren. De geitenleren broeken waren doorgaans verfraaid met romantische stiksels, iets wat boeren zich destijds niet konden veroorloven. In de jaren werd het feest jaarlijks groter en trekt momenteel om en nabij 6 miljoen gasten die tezamen 7,5 miljoen liter bier consumeren! Ook Limburg heeft in de laatste jaren deze 'nieuwe traditie' omarmd. Langzaam maar zeker zijn er meer oktoberfeesten in de regio te vinden. 


 

Vacatures bij Heijmans

Vacatures bij AccentureMadammen Cour

Vaan Eijsde tot de Mookerhei

Van groot tot klein, stad of dorp, ze gaan prat op hun eigen carnavalsliedjes. Veelal een mengelmoes van oude en nieuwe liederen, jaarlijks aangesterkt met nieuwe melodietjes. Sommigen zijn zelfs serieuze mededingers voor het Limburgs Vasteloavesleedjes Konkoer (LVK). Vanzelfsprekend gezongen in eenieders eigen dialect, verschillend van dorp tot dorp. Lokale artiesten schrijven meestal jaarlijks nieuwe originele teksten. Al dit zangtalent wordt ondersteunt of aangevuld met muziek van harmonie en fanfare van eigen bodem. Muzikanten die vaak tot de landelijke, Europese of zelfs wereldtop behoren in hun segment. Maar die ook hun touwtjes goed laten vieren als ze op pad gaan in hun eigen kleinere groepjes, de 'zaate hermeniekes'.
Van Blauw Sjuut, via Zoépkoel naar Boonte Störm en Oktoberfeest

Het carnavalsprogramma vóór, tijdens en zelfs na de eigenlijke Drie Dolle Dagen wordt als maar drukker. Nagenoeg het hele jaar rond zijn vrijwilligers en professionals bezig met voorbereidingen van evenementen. Suestra promoot ook deze bedrijvigheden en volgt de activiteiten van de diverse verenigingen middels onderstaande tweet-lijsten. Volg mee!
Öcher Wiesn

 

Max Verstappen

 

Achtung Dirndl! Aan welke zijde draag je de strik van je schort?

Veel dames gaan in 'voller Trachten' naar het Oktoberfeest of Carnaval, gekleed in een mooi 'Dirndl', compleet met schort en alle accessoires erbij natuurlijk. De traditie schrijft hierbij echter voor hoe de strik van het schort geknoopt dient te worden. Elke positie heeft immers zijn eigen betekenis en geeft iets prijs over de "beschikbaarheid" van de dame in kwestie. Draag je de strik links, dan ben je op zoek naar een partner. Rechts geknoopt geef je duidelijk aan dat je een relatie hebt en geen verdere interesse in een flirt. Wordt de strik in het midden gedragen dan zou je abusievelijk kunnen concluderen dat de dame haar beschikbaarheid niet wil prijsgeven, maar niets is minder waar. De traditie wil dat deze positie is voorbehouden aan de maagden... Tenslotte dragen sommige dames de strik aan de achterzijde, hetgeen tweeërlei betekenis kan hebben: of de dame is weduwe, ofwel ze werkt in de bediening als serveerster. Dus goed opletten dat je niet onverhoopt een serveerster condoleert...

Oktoberfeest trachten dirndl lederhosen


Carnaval & Oktoberfeest @ SuestraTube 

Carnaval & Oktoberfeest op SuestraTube via YouTube toont een bonte mix van liedjes uit Limburg en EU-regio.